Αναζήτηση

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Εκατοντάδες ζευγάρια επισκέπτονται ετησίως στην Ελλάδα για να «συλλάβουν» παιδί!

Εκατοντάδες ζευγάρια επισκέπτονται ετησίως στην Ελλάδα για να «συλλάβουν» παιδί!
Εκατοντάδες ζευγάρια επισκέπτονται ετησίως στην Ελλάδα για να «συλλάβουν» παιδί!


Σε μείζον ιατροκοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται στις μέρες μας η υπογονιμότητα, καθώς περισσότερα από 80 εκατ. ζευγάρια στον δυτικό κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης ή δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τουλάχιστον ένα παιδί.
Η υπογονιμότητα αποτελεί πρόβλημα και στην Ελλάδα όπως μαρτυρούν οι περίπου 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιούνται ετησίως, αλλά όχι δυσεπίλυτο με βάση τα στοιχεία για τους επιτυχείς κύκλους.


Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν τη Δευτέρα Έλληνες ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Ε.Ε.Α.Ι.) στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία της 3ης Επιστημονικής Εκδήλωσης με τίτλο «Ιπποκράτειο Πνεύμα – Βιοηθικές Προσεγγίσεις στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή», που θα γίνει το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα (Συνεδριακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ε.Ε.Α.Ι.

«Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια δεν καταφεύγουν πλέον στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί, καθώς η εξειδίκευση του ιατρικού δυναμικού είναι, σήμερα, άριστη. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη εισροή υπογόνιμων ζευγαριών από την αλλοδαπή προς την Ελλάδα και για λόγους ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και για λόγους οικονομικούς» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της επιστημονικής εταιρίας, γυναικολόγος- μαιευτήρας, κ. Κωνσταντίνος Πάντος. Στην εισροή αλλοδαπών ζευγαριών συμβάλλουν οι νομοθετικοί περιορισμοί που ισχύουν σε πολλές χώρες του κόσμου σχετικά με τις διάφορες αναπαραγωγικές εναλλακτικές, όπως π.χ. για την κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού, την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, την παρένθετη μητρότητα κτλ και το ευρύ νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει η Ελλάδα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μόνο από τις ΗΠΑ το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι 1, 2 εκατ. άνθρωποι ταξίδεψαν εκτός συνόρων για ιατρική βοήθεια σε θέματα αναπαραγωγής.

Οι Έλληνες επιστήμονες που εξειδικεύονται σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εκτιμούν ότι μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στη χώρα για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας. Το 40% υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί, σε ποσοστό 15% τα υπογόνιμα ζευγάρια δεν έχουν καμία παθολογία του γεννητικού συστήματος καθώς επίσης στο 85% δεν εμφανίζεται αποδεδειγμένη αιτία υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα του ζεύγους οφείλεται στον άνδρα σε ποσοστό 20%, στο 40% έως 50% οφείλεται στη γυναίκα, ενώ στο 30% έως 40% συνυπάρχει και στους δύο.

Το πρόγραμμα της επιστημονικής εκδήλωσης

Στην επιστημονική ημερίδα θα συμμετάσχουν έγκριτοι ειδικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι σε θέματα αναπαραγωγής, νομικής και βιοηθικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, οι οποίοι έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στο συστηματικό σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών για την έγκυρη σχετική ενημέρωση φορέων και πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις και συνεδρίες στοχευμένες σε πεδία που αφορούν πολλές ειδικότητες, όπως Γυναικολόγους, Παιδιάτρους, Βιολόγους, Γενετιστές κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου