Αναζήτηση

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

«Γη και ύδωρ» προσφέρουν οι τράπεζες σε «κόκκινους» δανειολήπτες! Διαβάστε πόσο κούρεψαν το δάνειο σε συμπολίτη μας που δεν μπορούσε να πληρώσει!

«Γη και ύδωρ» προσφέρουν οι τράπεζες σε «κόκκινους» δανειολήπτες! Διαβάστε πόσο κούρεψαν το δάνειο σε συμπολίτη μας που δεν μπορούσε να πληρώσει!

Αν θυμάστε τις εποχές που ζητούσατε από τη  τράπεζα σας, κάποια βοήθεια για το δάνειο που είχατε πάρει και δεν μπορούσατε να το ξεπληρώσετε, αυτές έχουν περάσει ανεπίστρεπτη!

Πλέον, προσφέρουν αυτοβούλως «κουρέματα» σε ποσοστό ακόμη και 76%, όπως αναφέρουν πηγές της τραπεζικής αγοράς.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όμως, ακόμη και τώρα οι τράπεζες, παρότι δείχνουν διατεθειμένες να διαγράψουν απαιτήσεις, κάνουν το ίδιο λάθος, δεν προσφέρουν ρυθμίσεις δηλαδή που οδηγούν με ασφάλεια σε βιώσιμη εξυπηρέτηση οφειλών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρότασης για ρύθμιση, που έγινε από τράπεζα σε δανειολήπτη με «κόκκινο» δάνειο.
Ποια ήταν η περίπτωση του «τυχερού» δανειολήπτη
Σε δανειολήπτη με οφειλή της τάξεως των 50.000 ευρώ από τρία δάνεια που «έτρεχαν» προτάθηκε να διαγραφούν περίπου 17.000 ευρώ από τόκους και το υπόλοιπο ποσό να ρυθμισθεί ως εξής: να ρυθμισθούν τα 12.000 ευρώ σε ορίζοντα επταετίας, με μηνιαία δόση περίπου 180 ευρώ και, εφόσον αυτό το ποσό δανείου εξυπηρετηθεί κανονικά, στη λήξη του να διαγραφούν τα υπόλοιπα 21.000 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, ο δανειολήπτης,  θα έχει «κούρεμα» της τάξης του 76%.

Όμως, ακόμη και αυτή η πρόταση, που για την τράπεζα έχει το πλεονέκτημα ότι θα περάσει στο «υγιές» χαρτοφυλάκιο 12.000 ευρώ και θα αποφύγει το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων, είναι «δίκοπο μαχαίρι» για το δανειολήπτη. Παρότι η τράπεζα ενημερώθηκε ότι το εισόδημα του δανειολήπτη είναι μόλις 1.200 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή είναι χαμηλότερο από τις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης της τετραμελούς οικογένειάς του, προσδιόρισε την προτεινόμενη δόση σε ύψος που αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματος, ποσοστό πολύ υψηλό.
Εν ολίγοις, ακόμη και σήμερα οι τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν στους δανειολήπτες ρυθμίσεις εξαιρετικά υψηλού κινδύνου αποτυχίας, με γνώμονα αποκλειστικά το φαινομενικό και μάλλον προσωρινό κλείσιμο «πληγών» του ισολογισμού τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου