Αναζήτηση

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σάλος με παπά: «Έδειρα τον κουμπάρο την ώρα του γάμου γιατί…»

Σάλος με παπά: «Έδειρα τον κουμπάρο την ώρα του γάμου γιατί…»
Σάλος με παπά: «Έδειρα τον κουμπάρο την ώρα του γάμου γιατί…»
Γιατί παπάς στην Κύπρο επιτέθηκε και έδειρε τον κουμπάρο κατά τη διάρκεια του γάμου;
«Η γαμήλια τελετή είναι θείο μυστήριο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους εντός του ιερού ναού.
Διαφήμιση


Στην περίπτωση του γάμου του περασμένου Σαββάτου, που αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης όλων μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν υπήρξε ο απαιτούμενους σεβασμός από οικείους του ζεύγους και όχι μόνο σε μια περίπτωση».

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο ιερέας που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο, στο ξωκλήσι του Σταυρού της Μίνθης, τονίζοντας ότι προειδοποίησε επανειλημμένα όλους ότι θα έπρεπε να τύχουν σεβασμού τόσο τα θεία, όσο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται στο μυστήριο.

Ο παπάς επισημαίνει ότι από τις παραμονές του γάμου, όταν οι νεόνυμφοι ετοίμαζαν τα αναγκαία έγγραφα, είχε προειδοποιήσει λόγω των συχνών -το τελευταίο διάστημα- παρόμοιων φαινομένων που καταγράφονται, ότι δεν θα επιθυμούσε να δημιουργηθούν περιστατικά που «παρέπεμπαν σε πανηγύρι». Τονίζει επίσης ότι ήδη από την αρχή, το περασμένο Σάββατο διεφάνη μια έλλειψη σεβασμού στην παράκληση του, με την αργοπορημένη κατά μισή ώρα άφιξη των νεονύμφων στην εκκλησία, τη στιγμή, αναφέρει, που ο ίδιος είχε καταστήσει σαφές ότι θα έπρεπε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αφού αμέσως μετά ο ίδιος όφειλε να μεταβεί για τον εσπερινό σε άλλο ναό της επαρχίας.

Κατά την επίμαχη στιγμή, υποστηρίζει ο παπάς, παρατηρήθηκαν κατ’ επανάληψη φαινόμενα που δεν συνάδουν με την ιερότητα των στιγμών και του χώρου. Χτυπήματα και αστεϊσμοί στον γαμπρό, είπε συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν σε δύο περιπτώσεις κατά τον ψαλμό «Ησαΐα χόρευε», με τον ίδιο να ζητά και στις δύο περιπτώσεις να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες. Αντιθέτως, διαπίστωσε ότι και κατά την τρίτη περιφορά των νεονύμφων γύρω από το τραπέζι υπήρξε αντίστοιχη ενέργεια, οπότε, χάνοντας την ψυχραιμία του, χειροδίκησε κατά ενός προσώπου.

Ο παπάς εμφανίσθηκε ιδιαίτερα έντονος στο θέμα του Ευαγγελίου, διαψεύδοντας πληροφορίες που αναρτήθηκαν από συγγενικά πρόσωπα του ζεύγους ότι έριξε το ιερό βιβλίο στο έδαφος και έτρεξε να επιτεθεί κατά του αδερφού του γαμπρού. «Το Ευαγγέλιο δεν έπεσε χάμω και δεν μπορούσε να πέσει χάμω, αφού πρώτα-πρώτα ήταν τοποθετημένο σε ειδικό χώρο και όχι στα χέρια μου», είπε.

Σημειώνεται ότι ο νεαρός ιερέας χειροτονήθηκε πριν 4 περίπου χρόνια στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα Γεροσκήπου και σήμερα λειτουργεί ως δεύτερος ιερέας στην εκκλησία.

Στήριξη από τον μητροπολίτη Πάφου

Το ζήτημα που προκύπτει με αντίστοιχες ενέργειες εντός των ναών κατά το μυστήριο του γάμου, φαίνεται να απασχολεί ήδη έντονα τη Μητρόπολη Πάφου.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος, με αφορμή το σαββατιάτικο περιστατικό, από την Κρήτη όπου βρίσκεται για προετοιμασία της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών, ήταν σαφής με δηλώσεις του στον «Φ» ότι έδωσε ρητές οδηγίες στους ιερείς να προχωρούν άμεσα σε διακοπή της λειτουργίας ή του μυστηρίου αν διαπιστώνουν ότι αυτά δεν τυγχάνουν του αναγκαίου σεβασμού από παριστάμενους εντός των ναών.

Έκανε επίσης λόγο για ένα έθιμο υποτιμητικό γι’ αυτόν που το δέχεται και για όλους τους χριστιανούς γενικώς, αφού οι αρχές του, όπως τόνισε, ανάγονται στην τουρκοκρατία.

Ειδικά για το συγκεκριμένο συμβάν, ο Πάφου Γεώργιος κάλυψε ουσιαστικά τον ιερέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους ιερείς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου, χαρακτηρίζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως διογκωμένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Επιβεβαίωσε τις αναφορές του παπά, ότι είχαν προηγηθεί άλλες δύο παρατηρήσεις σε άλλα άτομα που έκαναν φασαρία την ώρα του μυστηρίου, χωρίς να τύχει σεβασμού ο ιερέας.

Ο μητροπολίτης Πάφου τόνισε δε, ότι ο γάμος ολοκληρώθηκε κανονικά και δεν υφίσταται θέμα εκκρεμότητας για την Εκκλησία.

Η περίπτωση του γάμου στο ξωκλήσι του Σταυρού της Μίνθης, είναι το δεύτερο περιστατικό κατά το οποίο μια Θεία Λειτουργία σε ναό της Πάφου προκαλεί σάλο με τη στάση των ιερέων. Είχε προηγηθεί το βράδυ του Καλού Λόγου αντίστοιχη αναταραχή με την απόφαση του ιερέα της Κισσόνεργας να διακόψει τη λειτουργία λόγω της οχλαγωγίας και της επικίνδυνης κατάστασης που έκρινε ότι δημιουργήθηκε από την τεράστια λαμπρατζιά και τις κροτίδες που ρίχνονταν στον περίβολο του ναού. Και σε εκείνη την περίπτωση, ο μητροπολίτης Πάφου είχε τονίσει ότι ο ιερέας ενήργησε ορθώς, ακολουθώντας τις οδηγίες για διακοπή των λειτουργιών αν δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες που επιβάλλει η ιερότητα των στιγμών και των διαδικασιών.

Έρευνα από την Αστυνομία

Τα όσα διαδραματίσθηκαν στον επεισοδιακό όπως εξελίχθηκε γάμο, καταγγέλθηκαν αμέσως μετά από συγγενικά πρόσωπα των νεονύμφων στον Αστυνομικό Σταθμό Στρουμπιού και διεξάγεται έρευνα.
Διαφήμιση


Οι οικείοι του ζεύγους εξέφρασαν επίσης πρόθεση να καταγγείλουν τα όσα έγιναν, τόσο στη Μητρόπολη Πάφου όσο και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Αστυνομική πηγή δήλωσε χθες στον «Φ» ότι έγινε όντως καταγγελία από οικείους του γαμπρού το βράδυ του Σαββάτου, επεσήμανε ωστόσο ότι καταβάλλεται έκτοτε από διάφορες πλευρές μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά χωρίς να προχωρήσει η καταγγελία, εξού και η Αστυνομία δεν προχωρά σε καταγγελίες ή σε άλλες ενέργειες στο στάδιο αυτό.
makeleio.gr


Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου