Αναζήτηση

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Κορυφαία ανακάλυψη! Βρέθηκε δεύτερη Γη σε πολύ κοντινή απόσταση....

Κορυφαία ανακάλυψη! Βρέθηκε δεύτερη Γη σε πολύ κοντινή απόσταση....


Κορυφαία ανακάλυψη! Βρέθηκε δεύτερη Γη σε πολύ κοντινή απόσταση....
Διαφήμιση

Το όνομα Ross 128 b ίσως θα πρέπει να το συγκρατήσουμε, καθώς πιθανόν να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο κοντινός στο ηλιακό μας σύστημα, μόλις 11 έτη φωτός μακριά.
Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη ακριβώς στο μέγεθος της Γης, σε κοντινό ηλιακό σύστημα, ο χρόνος του οποίου διαρκεί μόλις 10 ημέρες!

Η εν λόγω ανακάλυψη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics
Σε απόσταση… μόλις 11 ετών φωτός, ο πλανήτης Ross 128 b θεωρείται ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης που έχει εντοπιστεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος, με ατμόσφαιρα που μοιάζει πολύ με της Γης.

Ο Ross είναι πολύ κοντά στο άστρο του συστήματός του. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο φωτεινός, καθώς ο κόκκινος νάνος που αποτελεί το κέντρο του συστήματός του, είναι ψυχρός. Επίσης, είναι «ήσυχος», δηλαδή δεν εκπέμπει επιβλαβή ακτινοβολία. Αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο, αυξάνει σημαντικά για τους επιστήμονες τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής. Ο Ross βρίσκεται στο όριο της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης».

Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και ίσως η επιφάνειά του να έχει παρόμοιες θερμοκρασίες με τις δικές μας, καθιστώντας τον έτσι ένα «βολικό» μέρος για να υπάρξει ζωή. Κάθε 9,9 ημέρες ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από έναν ερυθρό νάνο, το οποίο είναι από τα πιο ψυχρά, πιο αχνά και πιο κοινά αστέρια που βρίσκονται στο σύμπαν.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο Ross 128 b βρίσκεται στην «κατοικήσιμη ζώνη» του αστέρα του αλλά είναι πιθανό, βάσει όσων γνωρίζουν για τους ερυθρούς νάνους και τους πλανήτες τους.
Ο Ross 128 b είναι 20 φορές πιο κοντά στο αστέρι του απ’ ό,τι η Γη στον Ήλιο αλλά επειδή το αστέρι είναι μικρό, ψυχρό και αχνό, ο πλανήτης βρίσκεται σε «βολική» θερμοκρασία. Ο λόγος, ωστόσο, για τον οποίο οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι είναι επειδή το αστέρι είναι «ήρεμο». Άλλοι ερυθροί νάνοι έχουν την τάση να «επιτίθενται» στους πλανήτες τους με εκρήξεις υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτίνων Χ.
 Διαφήμιση

Προς το παρόν ο Proxima b είναι ο κοντινότερος στο ηλιακό μας σύστημα εξωπλανήτης, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, σε απόσταση 4,2 ετών φωτός. Ο Ross 128 b, ωστόσο, μπορεί να το αλλάξει αυτό, καθώς αυτός και το αστέρι του κινούνται προς το μέρος μας. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι σε 79.000 χρόνια ο Ross 128 b θα είναι ο πιο κοντινός μας εξωπλανήτης.

makeleio.gr

Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου