Αναζήτηση

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ποιος αγοράζει τον Μαρινόπουλο;

Ποιος αγοράζει τον Μαρινόπουλο;
Ποιος αγοράζει τον Μαρινόπουλο;
Αγώνας δρόμου
βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάσωση του Μαρινόπουλου.
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, η οποία θα αποτρέψει ένα «κανόνι» μεγατόνων που θα οδηγήσει άμεσα 12.000 εργαζόμενους στον δρόμο και θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας.
Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν πως δεν έχουν σταματήσει στιγμή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τον Σκλαβενίτη, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «σφήνα» στις συζητήσεις μπήκε η Fairfax του Καναδού επενδυτή, Prem Watsa.
Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα (έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, τον Μυτιληναίο και στην Praktiker Ελλάς) είναι σε επαφές με τον Σκλαβενίτη, προκειμένου είτε να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία, είτε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη διάσωση του Μαρινόπουλου. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον και από άλλα ξένα funds που θέλουν να πάρουν μέρος στην εξυγίανση του μεγαλύτερου λιανέμπορου της χώρας από πλευράς αριθμού καταστημάτων.
Επενδυτής
Το ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου επενδυτή άφησε ανοιχτό χθες και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι είναι πιθανόν να εμπλακούν νέοι επενδυτές. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μαρινόπουλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για θετική έκβαση στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Η είσοδος δεύτερου επενδυτή, του διαμετρήματος του Καναδού μεγαλοεπενδυτή, Prem Watsa, ο οποίος αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα φαίνεται πως είναι κομβικής σημασίας, καθώς εκτιμάται πως θα επιμερίσει το ρίσκο και παράλληλα θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχία του εγχειρήματος. Επιπλέον, εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς ένα τέτοιο deal θα στείλει σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μετατρέπεται σε πόλο έλξης σοβαρών επενδυτών.
Σενάρια
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τράπεζι αναφέρει πως το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών από 50% έως 60% στις απαιτήσεις των προμηθευτών (ανάλογα με την περίπτωση), οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, αναδιάρθρωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ με συμφερότερους όρους αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξοφληθούν σε 180 δόσεις. Επιπλέον, ο νέος επενδυτής θα πριμοδοτηθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επαναφέρει το σύνολο των σημείων της πολύπαθης αλυσίδας σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας και να βάλει τέλος στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια των καταστημάτων της. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποια σημεία μπορεί να κλείσουν ή να μεταβιβασθούν στον ανταγωνισμό.
Θέμα χρόνου η συμφωνία
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπεται από διάφορες πλευρές για την εξεύρευση λύσης τις αμέσως επόμενες μέρες. Πηγές από τον Μαρινόπουλο που μίλησαν στην «Η» επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα δεν αποκλείουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας, πιθανότατα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Η αισιοδοξία, τόσο της κυβέρνησης όσο και της εταιρείας, φαίνεται να εδράζεται στο γεγονός πως έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο εξυγίανσης που διαπραγματεύονται οι πιστώτριες τράπεζες, η κυβέρνηση και ο Σκλαβενίτης, και χωρίς τη συμμετοχή άλλων επενδυτών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι επαφές των στελεχών του Μαρινόπουλου με τους περισσότερους προμηθευτές αλλά και διάφορους άλλους πιστωτές, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 60% από αυτούς, που είναι το ελάχιστο ποσοστό που χρειάζεται η εταιρεία για να ενεργοποιήσει το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα, και να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης. Πηγές του Μαρινόπουλου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την κάλυψη του ποσοστού, καθώς υπάρχει ένας ακόμη μεγάλος αριθμός πιστωτών που δηλώνουν πρόθυμοι να συναινέσουν, με στόχο να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας της χώρας και ένα καταστροφικό ντόμινο πτωχεύσεων.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η διάθεση να στηρίξουν αρκετοί πιστωτές τον όμιλο φάνηκε και κατά την συζήτηση για τη λήψη προσωρινής προστασίας, στις αρχές Ιουλίου, όταν σε μόλις τρεις μέρες είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση του 45% των πιστωτών της. Αρκετοί προμηθευτές, πάντως, τονίζουν πως περιμένουν να δουν το τελικό σχέδιο και προσθέτουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή».

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου