Αναζήτηση

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Bασικοί λόγοι υγείας για να πιείτε ελληνικό καφέ

Bασικοί λόγοι υγείας για να πιείτε ελληνικό καφέ
O ελληνικός καφές αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ροφήματος. Είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα μας, αλλά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι σχετίζεται θετικά με την καλή μας υγεία και ευεξία σε πολλά επίπεδα.
Ας δούμε κάποια από αυτά :
Σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους μας παίζουν οι «υγρές θερμίδες», αυτές δηλαδή που καθημερινά προσλαμβάνουμε μέσα από τα ροφήματα και ποτά που καταναλώνουμε.
Αν θέλουμε λοιπόν να χάσουμε βάρος σημαντικός παράγοντας είναι το να ελέγξουμε αυτές τις υγρές θερμίδες, που μπορεί καθημερινά να λαμβάνουμε σε περίσσεια, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.
Διαφήμιση


Ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες. Οι θερμίδες που θα περιέχει ένας καφές εξαρτώνται από τη ζάχαρη, το γάλα, το αφρόγαλα ή την κρέμα, τη σοκολάτα κ.α. που κανείς θα προσθέσει. Κατά συνέπεια ένας καφές που έχει γάλα όπως ο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με πολύ γάλα, κρέμες, ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να αποδώσουν μέχρι και 200-300 θερμίδες.
Αντίθετα είδη καφέ που δεν «σηκώνουν» γάλα και δεν απαιτούν πολύ ζάχαρη απαιτούν εξαιρετικές επιλογές για όσους προσέχουν το βάρος τους αλλά και την υγεία τους. Μια τέτοια εξαιρετική επιλογή είναι ο ελληνικός. Ένα φλιτζάνι ελληνικός καφές έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αν βάλουμε λίγη ζάχαρη αυτές δεν ξεπερνούν τις είκοσι ανά κουταλάκι. Μιλάμε δηλαδή για μια εξαιρετική επιλογή κατάλληλη και για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Τα τελευταία χρόνια πληθώρα μελετών εστιάζει στις δράσεις συστατικών του ελληνικού καφέ στην υγεία μας. Ίσως τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι τα αντιοξειδωτικά του. Περιέχει σημαντικά υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες. Η καθημερινή θωράκιση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά συστατικά μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από την καθημερινή έκθεση του οργανισμού σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α.
Ασπίδα προστασίας για τα αγγεία
Διαφήμιση


Σε μελέτη της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε σε κατοίκους της Ικαρίας ηλικίας 65 έως 100 ετών, βρέθηκε ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ (ένα με δύο φλιτζανάκια την ημέρα), είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά που παραπάνω αναφέραμε, πιθανώς να βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει μονοξείδιο του αζώτου, που είναι μειωμένη στους ασθενείς με υπέρταση.
Μας βοηθάει να «χωνέψουμε»
Ένας έξυπνος τρόπος για να διευκολύνουμε το μεταβολισμό μας και να χωνέψουμε λίγο καλύτερα μετά από ένα βαρύ γεύμα, είναι να πιούμε έναν καφέ, χωρίς πολύ ζάχαρη και γάλα. όπως ο ελληνικός. Θα μας βοηθήσει να χωνέψουμε καλύτερα, καθώς η καφεΐνη που περιέχει αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό μας σωλήνα.
Καταπολεμάει την εργασιακή και πνευματική κόπωση.
Ο ελληνικός καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη, η οποία έχει ενισχυτική δράση για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων, νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Προς την κατεύθυνση αυτή και με βάση αυτή τη δράση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.

Πηγή
Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου