Αναζήτηση

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Γυναίκα βρέθηκε στην εντατική όταν ανέμιξε σπιτικά καθαριστικά που δεν έπρεπε... — Δείτε τα καθαριστικά που ανέμιξε.

Γυναίκα βρέθηκε στην εντατική όταν ανέμιξε σπιτικά καθαριστικά που δεν έπρεπε... — Δείτε τα καθαριστικά που ανέμιξε.
Γυναίκα βρέθηκε στην εντατική όταν ανέμιξε σπιτικά καθαριστικά που δεν έπρεπε... — Δείτε τα καθαριστικά που ανέμιξε.
Ο πόνος ήταν πρωτόγνωρος για μια 34χρονη γυναίκα, η οποία κατά τη διάρκεια του τυπικού σφουγγαρίσματος στο σπίτι της, ένιωσε μια αίσθηση καψίματος στο στήθος της, που στην συνέχεια “εξαπλώθηκε” προς τον δεξιό της ώμο και προς το κάτω μέρος της πλάτης της.
 Διαφήμιση


Η 34χρονη Charley Howson, από το Σέφιλντ της Αγγλίας περιγράφει το τι ένιωσε εκείνη τη στιγμή: “Ήταν απότομο, σαν να είχα καταπιεί οξύ και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Πάλευα να αναπνεύσω, αλλά απλά δεν μπορούσα να γεμίσω τους πνεύμονές μου. Νόμιζα ότι θα πεθάνω”.

Αυτό που έπαθε η Charley τον περασμένο μήνα δεν ήταν κάποια αδιάγνωστη ιατρική κατάσταση, ή μια καρδιακή προσβολή, αλλά ένα απλό λάθος που είχε κάνει με το σφουγγάρισμα. Και είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε...

Χωρίς να το καταλάβει, η Charley δημιούργησε χλωριούχο αέριο, μια πολύ επιβλαβή ουσία, αναμειγνύοντας εύκολα διαθέσιμα, απλά χημικά καθαριστικά που οι περισσότεροι από εμάς είναι πιθανό να έχουμε στο σπίτι: χλωρίνη, Dettol και συμπυκνωμένο απολυμαντικό.

“Νιώθω χαζή που το έκανα, αλλά δεν είχα ιδέα ότι η ανάμιξη χημικών ουσιών, όπως αυτά, θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι τόσο επικίνδυνο (...) Έριξα τα λευκαντικά και τα απολυμαντικά σε ένα κουβά και έπειτα έβαλα ζεστό νερό από το βραστήρα. Σχεδόν αμέσως, μια παράξενη μυρωδιά γέμισε την κουζίνα. Τότε άρχισε ο πόνος και κατέρρευσα”, είπε η Charley.

Και πρόσθεσε: “Ευτυχώς, ο γιος μου κάλεσε επιτόπου ασθενοφόρο. Όταν έφτασα στο νοσοκομείο, μου έκαναν ακτινογραφία θώρακα, η οποία ήταν καθαρή, οπότε οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί (...) Όταν οι διασώστες που με μετέφεραν εκεί τους περιέγραψαν την ισχυρή μυρωδιά λευκαντικού στο σπίτι και εγώ τους είπα τι έκανα, ένας γιατρός μου είπε ότι είχα δημιουργήσει χλωριούχο αέριο (...) Χρειάστηκα τρεις μέρες για να επανέλθω πλήρως”.

Προσοχή με τα χημικά στο σπίτι!

Η ιστορία της Charley δείχνει πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί ένα τοξικό κοκτέιλ από τις ισχυρές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ενώ τα προϊόντα καθαρισμού προειδοποιούν πάντα στην ετικέτα ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμιχθούν με άλλα χημικά, αυτό είναι εύκολο να το παραβλέψει κανείς, όπως έκανε η Charley.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το χλώριο ως απολυμαντικό που διατηρεί τις πισίνες απαλλαγμένες από βακτήρια, αλλά είναι επίσης η βάση σε πολλά καθαριστικά απολυμαντικά και ένα βασικό συστατικό λευκαντικού, το οποίο περιέχει την ασφαλή μορφή μιας χημικής ουσίας γνωστής ως υποχλωριώδες νάτριο.

Αλλά όταν αυτό αναμιγνύεται με ένα οξύ, που βρίσκεται επίσης σε πολλά καθαριστικά (αν και προφανώς δεν είναι αυτά που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο) τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα δηλητηριώδες αέριο. Το υποχλωριώδες νάτριο μπορεί επίσης να αντιδράσει με την αμμωνία, ή άλλες ουσίες που παρασκευάζονται με αμμωνία, όπως τα καθαριστικά παραθύρων.
Διαφήμιση


Ο Gareth Cave, λέκτορας Χημείας στο πανεπιστήμιο Nottingham Trent, λέει: “Η ανάμειξη χλωρίου με άλλες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει αντίδραση, αλλάζοντας τη σταθερή μορφή του χλωρίου σε επικίνδυνο αέριο. Η προσθήκη θερμότητας καθιστά τη χημική αντίδραση ταχύτερη (...) Προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και των ματιών και μπορεί να κάψει τους πνεύμονες όταν το εισπνεύσουμε”.

Η Gemma Hughes, βοηθός νοσοκόμου στο Μάντσεστερ, λέει: “Έχω δει ανθρώπους με εγκαύματα, ερεθισμό των ματιών, φουσκάλες στο στόμα και βλάβη των πνευμόνων”.

“Το αέριο που εισέρχεται στους πνεύμονες προκαλεί προσωρινή βλάβη στην εσωτερική επένδυση των πνευμόνων (...) Μερικοί άνθρωποι έχουν μείνει με μόνιμα προβλήματα αναπνοής”, λέει ο δρ. Stephen Rose, σύμβουλος στο νοσοκομείο Spire Parkway.

http://www.dailymail.co.uk

Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου