Αναζήτηση

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Εργασιακό bullying: 5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους «νταήδες» στη δουλειά σου

Εργασιακό bullying: 5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους «νταήδες» στη δουλειά σου

Εργασιακό bullying: 5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους ''νταήδες'' στη δουλειά σου



Οι περιπτώσεις εργασιακού εκφοβισμού, δυστυχώς, δεν αποτελούν πια εξαίρεση. Το 66% των εργαζόμενων γυναικών στις ΗΠΑ δέχονται bullying. Επιπλέον, οι άνδρες συμπεριφέρονται προσβλητικά συχνότερα από τις γυναίκες. Και μεταξύ των παραβατών, το 61% είναι τα αφεντικά. Οι «νταήδες» επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο μεταξύ, μερικές φορές είναι τόσο δύσκολο να μείνεις δυνατή. Ειδικά, όταν εκφοβίζεσαι από το αφεντικό σου. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσεις να προστατέψεις τον εαυτό σου.

Διάβασε μερικές συμβουλές του bright side για το πώς να αντισταθείς στους νταήδες, ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις συνθήκες εργασίας σου. Οι συμβουλές βασίζονται σε έρευνες σε αμερικανικές εταιρείες αλλά αφορούν και περιστατικά που μπορεί να συμβούν σε κάθε εργαζόμενη στη χώρα μας.

1. Κατάγραψε το
Γράψε το κάθε περιστατικό λεπτομερώς. Ημερομηνία, ώρα, τόπος, λόγια και ενέργειες. Είναι επίσης απαραίτητο να σημειώσεις ποιος ήταν κοντά σου εκείνη τη στιγμή ώστε να μπορέσει να αποδείξει το bullying στο μέλλον. Κράτησε όλα τα αρχεία σε ασφαλές μέρος, έτσι ώστε κανείς να μην τα πάρει και να τα πετάξει.

Μπορείς ακόμα να τον προειδοποιήσεις ότι έχεις καταγράψει τις συνομιλίες σας. Αυτό θα τον αναγκάσει να συμπεριφέρεται πιο συγκρατημένα και να σκεφτεί τα λόγια και τις πράξεις του. Όλα αυτά τα αποδεικτικά και καλά διατηρημένα αρχεία μπορούν να σε βοηθήσουν να υπερασπιστείς την θέση σου.

Εργασιακό bullying: 5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους «νταήδες» στη δουλειά σου
Διάβασε και αυτό: 6 πράγματα που ενοχλούν το αφεντικό σου και πώς μπορείς να τα διορθώσεις

2. Βρες ένα ακόμη «θύμα»
Συνήθως, ένας νταής δεν συμπεριφέρεται αγενώς μόνο σε ένα άτομο. Μπορείς να συζητήσεις την κατάστασή σου με τους συναδέλφους που εμπιστεύεσαι και να προσπαθήσεις να βρεις κάποιο άλλο θύμα. Είναι πιο εύκολο να αντισταθείς μαζί με κάποιον άλλο.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν τον εκφοβισμό, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Βεβαιώσου απλά ότι η συνάδελφος σου είναι αξιόπιστη και θα σε στηρίξει όχι μόνο με λόγια, αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της τυχόν διαδικασίας καταγγελίας.

3. Συζήτα το με το τμήμα Ανθρώπινων Πόρων (αν υπάρχει) και απόφυγε τις συναντήσεις μόνη σου μαζί του

Όταν τον συναντήσεις στο διάδρομο ή σε οποιοδήποτε άλλο έρημο χώρο, είναι καλύτερο να μην του μιλήσεις. Κάτω από το βλέμμα των άλλων, ο δράστης θα είναι πιο ήρεμος και πιο ευγενικός. Χρειάζεσαι έναν τρίτο για να αποδείξεις τα λόγια σας στο μέλλον.

Αφού καταλήξεις σε συμφωνία με τους μάρτυρες του bullying που δέχεσαι και συλλέξεις όλες τις αποδείξεις, πρέπει να το αναφέρεις στο τμήμα Ανθρώπινων Πόρων σε περίπτωση που εργάζεσαι σε εταιρεία ή στον προϊστάμενό σου. Κράτα 2 αντίγραφα – ένα για τον εαυτό σου, το άλλο για έναν προϊστάμενο. Διηγήσου όλη την ιστορία του bullying σύμφωνα με τις σημειώσεις σου και άφησε τους συναδέλφους σου να το αποδείξουν.

Αυτό το διάβασες; Κωνσταντίνα Σπυροπούλου-ΣΚΑΙ: Ένα ακόμη τηλεοπτικό διαζύγιο για την Queen!

4. Άλλαξε τη συμπεριφορά και τη στάση σου
Προσπάθησε να αλλάξεις τη στάση σου απέναντι στον εκφοβισμό. Εάν μπορείς, μην δείχνεις παρεξηγημένη και θυμωμένη. Απάντησε με ψυχρό τρόπο και όσο το δυνατόν λιγότερο με σύντομες φράσεις, με ήρεμη και σταθερή φωνή, χωρίς διακοπές. Μίλα δυνατά και καθαρά.

Στάσου σταθερά στα πόδια σου, ισιώνοντας τους ώμους σου, με το πηγούνι σου επάνω. Αυτοί οι χειρισμοί θα σου δώσουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και δύναμης.

5. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου
Το να πέσεις θύμα εκφοβισμού δεν είναι δικό σου λάθος. Ένας από τους λόγους είναι η επιθυμία του δράστη να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του. Μπορείς όμως να προσπαθήσεις να σκεφτείς γιατί έγινες στόχος. Και προσπάθησε να το δεις με θετικό τρόπο γιατί δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος άνθρωπος. Αντίθετα, είσαι μια ισχυρή προσωπικότητα που προσπαθούν κάποιοι να σπάσουν. Έχε τη δική σου γνώμη και να είσαι έτοιμη να υπερασπιστείς τη θέση σου.

Πηγή


Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου