Αναζήτηση

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Επίδειξη δύναμης και ελληνικές σημαίες στους δρόμους της Μαδρίτης από το Podemos





Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αριστερού κόμματος Podemos και διαδήλωσαν κατά των πολιτικών της λιτότητας στους δρόμους της Μαδρίτης.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες (λόγω της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα με το οποίο πολλοί το συγΦωνάζοντας το σύνθημα «ναι, είναι εφικτό» ("Si se puede, si se puede!"), τουλάχιστον 100.000 υποστηρικτές του κόμματος Podemos διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του κέντρου της Μαδρίτης για να εκφράσουν τη θέλησή τους να υπάρξει αλλαγή στην Ευρώπη, λίγους μήνες πριν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Το Podemos οργάνωσε μια συγκέντρωση στο κέντρο της Μαδρίτης, συγκεντρώνοντας μεγάλο πλήθος, θυμίζοντας σε πολιτικούς παρατηρητές τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» της Ισπανίας, ενός ετερόκλιτου κινήματος που είχε γεννηθεί την 15η Μαΐου 2011 στους ίδιους δρόμους. Το Podemos ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 300.000, ενώ η ισπανική αστυνομία εκτίμησε πως οι διαδηλωτές ήταν 100.000.

«Ο άνεμος της αλλαγής άρχισε να πνέει στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους στην Πουέρτα δελ Σολ ο 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ανέμιζαν μεταξύ άλλων σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο το Podemos έχει συμμαχήσει, καθώς και των Δημοκρατικών, της ισπανικής αριστεράς. Κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «ναι, μπορούμε», «η αλλαγή γίνεται τώρα», ή «Ο Πάμπλο πρόεδρος» (σ.σ. της κυβέρνησης).

Κατόπιν οι διαδηλωτές έκαναν μια «μεγάλη πορεία για την αλλαγή» στους δρόμους στο κέντρο της πόλης.
κρίνουν, όπως σημειώνει το Reuters, ενώ άλλοι κρατούσαν ισπανικές σημαίες και πανό που έγραφαν «τώρα είναι η αλλαγή».

Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «ναι, μπορούμε» και «τικ τακ τικ τακ», υπονοώντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την πολιτική ελίτ της χώρας.

Το κόμμα Podemos («Μπορούμε») ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, αλλά προκάλεσε αίσθηση καθώς κέρδισε πέντε έδρες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην παρούσα χρονική στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2015.

«Οι πολίτες βαρέθηκαν με τους πολιτικούς» δήλωσε η Αντονία Φερνάνδεθ, μία 69χρονη συνταξιούχος από τη Μαδρίτη που συμμετείχε στην κινητοποίηση μαζί με την οικογένειά της.

Ο Φερνάνδεθ, που ζει με το σύζυγό της με 700 ευρώ το μήνα, το άθροισμα των συντάξεων τους, επισήμανε ότι κατά το παρελθόν ψήφιζε το σοσιαλιστικό κόμμα ωστόσο έχει χάσει την πίστη της λόγω των χειρισμών του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που επέβαλε.

«Εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον, χρειαζόμαστε δουλειές» τόνισε η ίδια.


Podemos , Μαδρίτη , Πάμπλο Ιγκλέσιας
πηγη:tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου