Αναζήτηση

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη ρύθμιση οφειλών στα ταμεία




Σε πόσες δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές όσων ήταν σε παλαιότερες ρυθμίσεις - 23.000 οφειλέτες σταμάτησαν να πληρώνουν προεκλογικά στο ΙΚΑΤο μεσημέρι αναμένεται να αποσταλεί στα ασφαλιστικά ταμεία και στα Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) η εγκύκλιος για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία προκειμένου την Πέμπτη 26 Μαρτίου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση.
Η επικεφαλής του ΚΕΑΟ κυρία Βέρα Χατζηευσταθιάδου επισημαίνει στους οφειλέτες που ήδη βρίσκονται σε παλαιότερη ρύθμιση και επιθυμούν να μεταπηδήσουν στη νέα ότι πρέπει να υπολογίσουν τον αριθμό των δόσεων με συμψηφισμό. Δηλαδή αν κάποιος είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων και έχει ήδη καταβάλει τις 18, θα πρέπει τώρα να ρυθμίσει τις οφειλές του σε 82 δόσεις (100-18).
Η ηγεσία του υπουργείου κοινωνικών ασφαλίσεων προσδοκά συνολικά έσοδα 1,46 εκ ευρώ από τις ρυθμίσεις και τις διασταυρώσεις με τις ΑΠΔ προκειμένου να ισοσκελίσει την ανησυχητική απώλεια εσόδων που σημειώθηκε μετά τον Οκτώβριο του 2014 εξαιτίας της απόφασης των οφειλετών να εγκαταλείψουν» τη ρύθμιση προσδοκώντας μια ευνοϊκότερη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο διευθυντής εσόδων του ΙΚΑ κ. Δημήτρης Παπαχρήστος στις ρυθμίσεις επικρατεί αλαλούμ καθώς δύο στους τρεις οφειλέτες οι οποίοι εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση προήλθαν από εκείνους που εγκατέλειψαν παλαιότερες ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόθεσμοι οφειλέτες από τους 1008 τον Ιούλιο του 2014 φθάνουν τους 4.302 το Νοέμβριο του 2014. Συνολικά την περίοδο Οκτωβρίου 2014–Φεβρουαρίου 2015 εγκατέλειψαν 23.503 τη ρύθμιση της «νέας αρχής» και της «πάγιας ρύθμισης» για να μπουν στη μέχρι πρότινος «τελευταία» ρύθμιση δηλαδή εκείνη που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο (ν.4305/2014) και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.
Συγκεκριμένα από τους 39.432 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις δύο παραπάνω ρυθμίσεις μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, δηλαδή παραμονές της ψήφισης της τότε «τελευταίας» ρύθμισης, έφτασαν μόλις τους 16.384 το Φεβρουάριο του 2015.
Υπενθυμίζουμε προς τους οφειλέτες για τη νέα ρύθμιση:
-Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 30 Απριλίου 2015. Κάθε δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του Φεβρουαρίου 2015 έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου καθώς και των τρεχουσών εισφορών από εκεί και έπειτα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
-Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής και η προσκόμιση αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας του οφειλέτη.
-Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Υπολογισμός Δόσεων Ρύθμισης», η οποία επιτρέπει στον οφειλέτη να υπολογίσει τα στοιχεία της ρύθμισης ανάλογα με το ύψος της οφειλής (αριθμός δόσεων-ποσό δόσης) με χρήση εναλλακτικών σεναρίων. Επίσης, στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη», μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται σχετικά με τα στοιχεία των οφειλών του, τα στοιχεία των ρυθμίσεων και τα στοιχεία των πιστώσεων.
Τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης
Στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η Μαρτίου 2015, που αφορούν δηλαδή σε εισφορές μισθολογικών περιόδων έως και τον Ιανουάριο 2015.
Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα (στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του 1/2015). Εάν η οφειλή είναι άνω των 5.000 ευρώ προσαυξάνεται με 0,25% μηνιαία (χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, προσαύξηση ή ποινή). Για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία μηνιαία προσαύξηση.
Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών (εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων), ως ακολούθως:
• Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής
• Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις
• Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
• Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις
• Έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις
ΠΗΓΗ:  www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου