Αναζήτηση

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τρόμος στην Αμαλιάδα: Η γη “καταπίνει” σπίτια και δρόμους (ΦΩΤΟ)

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Ανάληψης Αμαλιάδας την εξέλιξη του ρήγματος στο χωριό, που βουλιάζει κάτω από τα πόδια τους.

Τρόμος στην Αμαλιάδα: Η γη “καταπίνει” σπίτια και δρόμους (ΦΩΤΟ)



Οι κάτοικοι, έντρομοι, βλέπουν τη γη να καταπίνει σπίτια και δρόμους, καθώς τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνονται τα φαινόμενα κατολίσθησης.

Το φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και ένα χρόνο και στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων οι αρμόδιοι απαντούν ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι νωρίτερα, καθώς το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη.

Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο χωριό ένα γεωτρύπανο και ξεκίνησαν οι εργασίες για τις γεωτρήσεις, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα παρά μετά από 20 ημέρες, καθώς πρέπει να αναλυθούν τα στοιχεία, ενώ και η γεωτεχνική μελέτη δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από ένα μήνα.


«Να εξεταστούν τα δείγματα»


Αυτό ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός- γεωτεχνικός κ. Κώστας Παντελόπουλος, ιδιοκτήτης του εργαστηρίου στην Πάτρα που θα εκπονήσει τις γεωτρήσεις και βρέθηκε χθες στο χωριό για την έναρξη των εργασιών.

«Θα γίνουν συνολικά τρεις γεωτρήσεις και απαιτείται περίπου μιάμιση ημέρα για την καθεμία. Θα υπάρχει μία πρώτη μακροσκοπική εκτίμηση, αλλά τα δείγματα πρέπει να εξεταστούν στο εργαστήριο και οι εργαστηριακές δοκιμές απαιτούν περίπου είκοσι ημέρες. Πριν το 20ήμερο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Παράλληλα με το 20ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της γεωτεχνικής μελέτης. Η πρώτη εκτίμηση, με την πρώτη ματιά, μας δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη υδροφορία σε βάθος και δεν μπορεί να διευθετηθεί ομαλά στο υπέδαφος. Βέβαια, εάν όλα αυτά είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο, εάν είχε μελετηθεί το φαινόμενο και είχε γίνει κάποιο έργο, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Παντελόπουλος.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε το φαινόμενο


Όπως μπορεί λοιπόν να καταλάβει κάποιος, θα «χαθεί» άλλος ένας μήνας τουλάχιστον χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση του φαινομένου, αν και όπως είπε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο χωριό, δεν μπορεί να γίνει κάτι αυτή τη στιγμή.

«Είμαστε σε αναμονή αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί δεν έχει σταματήσει το φαινόμενο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.  Επίσης προανήγγειλε ότι έχει επικοινωνήσει και με τον γεωλόγο τον κ. Λέκκα, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία και την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ανάληψη.




Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες από πλευράς δήμου και Περιφέρειας, είναι να προχωρήσει με τη γεωτεχνική μελέτη η οριοθέτηση της περιοχής, προκειμένου να αποσταλεί στο Υπουργείο για να αποζημιωθούν οι πληγέντες, θα διαπιστωθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και εάν απαιτείται μετακίνηση του χωριού και θα υποδειχθούν ποια έργα πρέπει να γίνουν, ώστε να γίνει και η κοστολόγησή τους.




Στο αίτημα για να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που επισκέφθηκε το χωριό χθες το μεσημέρι, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν με το Δήμαρχο τα Υπουργεία στην Αθήνα, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και για να εξασφαλιστούν λυόμενα για τους πληγέντες.

Ο κ. Γεωργιόπουλος δέχτηκε και την έντονη κριτική των κατοίκων γιατί ένα χρόνο δεν έγινε τίποτα και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι δικαιολογημένη η οργή των κατοίκων, αλλά φέτος είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα και όλοι οι φορείς βρισκόμαστε σε συντονισμό, ώστε να προστατευθούν οι ζωές των κατοίκων και ο οικισμός.

Δεν αφήνουν τα σπίτια τους


Οι κάτοικοι ωστόσο εξακολουθούν να μένουν ξάγρυπνοι, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου, τρέμοντας ακόμα και για τις ζωές τους.

Αν και προχθές δόθηκε εντολή να εκκενωθούν δύο ακόμη κατοικίες του χωριού, οι δύο οικογένειες αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους. Στη μία περίπτωση πρόκειται για ηλικιωμένο ζευγάρι και οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν σε ξενοδοχείο, ενώ στην άλλη πρόκειται για ζευγάρι που ο άνδρας είναι ανάπηρος και αρνείται να φύγει από το σπίτι του.

Χθες το πρωί πήγε στο χωριό και συνεργείο της ΔΕΗ, που απομάκρυνε τις κολόνες που ήταν στο σημείο του ρήγματος και έκανε παρεμβάσεις ώστε να διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση του χωριού και οι κάτοικοι περιμένουν πλέον τις παρεμβάσεις από τους αρμοδίους.

Πηγή: patrisnews.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου