Αναζήτηση

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Δειτε βιντεο:Η Σωστή Φροντίδα των Νυχιών..σε κουνελι






Σε αυτή την ανάρτηση θα δώσω ορισμένες πληροφορίες και οδηγίες γύρω από ένα σημαντικό θέμα: τη σωστή φροντίδα των νυχιών. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τα νύχια του κουνελιού σας! Δεν είναι θέμα καλλωπισμού αλλά υγείας.

Εγώ ή ο Κτηνίατρος;
Το να περιποιηθείτε μόνοι σας τα νύχια του κουνελιού σας δείχνει αγάπη και σχολαστική φροντίδα, αλλά συνήθως είναι επικίνδυνο. Βλέπετε, δεν αρκούν μόνο τα κατάλληλα εξαρτήματα, αλλά και η εμπειρία.
Πόσο σίγουροι είστε πως δεν θα το βλάψετε; καμιά φορά, ενώ εσείς είστε προσεχτικοί, το κουνελάκι σας μπορεί να κουνηθεί ή να κάνει κάποιο σπασμό στο ποδαράκι που του περιποιείστε. Τι γίνεται τότε; Πως θα μπορέσετε να σταματήσετε την αιμορραγία;
Η συμβουλή μου είναι η εξής: Καλό είναι, όσο σίγουροι κι αν είστε για τον εαυτό σας, όσο ήρεμο κι αν είναι το κουνελάκι σας, να εμπιστευτείτε τον κτηνίατρο. Οι κτηνίατροι θα είναι σίγουρα πιο έμπειροι από εσάς.

Παρόλο αυτά, αν για κάποιο λόγο θέλετε να αναλάβετε εσείς την υπόθεση αυτή, τότε μπορείτε να διαβάσετε τις παρακάτω οδηγίες για μια σωστή φροντίδα των νυχιών ενός κουνελιού.

Που και πόσο ακριβώς πρέπει να κόψω; 1. Το πόδι του κουνελιού σας θα πρέπει να είναι σταθερό και ακινητοποιημένο. Η στάση του κουνελιού πρέπει να τον βολεύει για να μη γίνει νευρικό και ανήσυχο. Φυσικά, η στάση θα πρέπει να βολεύει κι εσάς, για να μπορείτε να έχετε καλή ορατότητα σε ότι κάνετε.

2. Τα νύχια έχουν φλέβες που κατεβαίνουν κατά μήκος της καμπύλης μέχρι κάποιο σημείο. Η κεντρική (και η πιο μεγάλη) φλέβα φαίνεται και από αυτή και μετά θα κόψετε το νύχι. Μην το κόψετε κοντά στο σημείο όπου τελειώνει η φλέβα. Θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος αιμορραγίας. Υπολογίστε γύρω στα 4 εκατ. πιο πέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το κουνελάκι σας έχει άσπρα νύχια, η ροζ φλέβα φαίνεται καθαρά. Έτσι, θα σας είναι εύκολο να την σωστή απόσταση. Αν, όμως, έχει σκούρο χρώμα, τότε η φλέβα θα είναι δυσδιάκριτη. Θα χρειαστεί να φωτίσετε το νύχι για να μπορέσετε να διακρίνετε την φλέβα.

3. Μην ξεχάσετε τον αντίχειρα. Τα κουνελάκια έχουν 5 νύχια στα μπροστινά ποδαράκια (δηλ. 4 συν 1, που βρίσκεται ψηλότερα, στο εσωτερικό της πατούσας) και 4 στα πίσω.



Ποια είναι τα «απαραίτητα εργαλεία»;
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε όλα από οργανωμένα Pet Shops:
1. Ειδικό νυχοκόπτη (για πληροφορίες ρωτήστε τον πωλητή).
2. Ειδική Στυπτική Σκόνη (σε περίπτωση αιμορραγίας). Είναι απαραίτητη! Σε περίπτωση ατυχήματος πάρτε μια μικρή ποσότητας αυτής και τοποθετήστε στην άκρη του πληγωμένου νυχιού.
3. Πετσέτα. Μπορείτε να την τοποθετήσετε κάτω από το ποδαράκι του, για να πέφτουν επάνω της τα κομμένα νύχια.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει ευκολότερη η όλη διαδικασία. Εξαρτάται από το τι βολεύει εσάς και το κουνελάκι σας. 1. Για μεγαλύτερη ασφάλεια θα χρειαστούν δύο άνθρωποι: ο ένας θα κρατάει ακίνητο το κουνέλι κι ο άλλος θα κόβει τα νύχια. Εκείνος που θα κρατάει το κουνελάκι θα πρέπει να το κρατήσει καλά και σταθερά, αλλά όχι πολύ σφιχτά, στο σημείο κάτω από τα μπροστινά του πόδια. Η πλάτη του κουνελιού να είναι στραμμένη προς το μέρος του. Όσο κι αν σας κουνηθεί δεν θα μπορέσει να φύγει, αρκεί να το κρατάτε με σιγουριά.

2. Σηκώστε απαλά το ποδαράκι του και πιέστε την πατούσα του προς τα μέσα. Έτσι, θα διαχωριστούν τα δάχτυλά του και θα σας είναι πιο εύκολο. Πριν κόψετε προσέξτε καλά το σημείο που τελειώνει η φλέβα κι από εκεί υπολογίστε άλλα 4 εκατοστά. Μόλις το κάνετε αυτό και βεβαιωθείτε πως το κουνελάκι σας παραμένει ήρεμο, κόψτε το νύχι σε εκείνο το σημείο.

3. Μια τρίτη και λιγότερο δημοφιλής μέθοδος είναι να κρατήσετε το κουνέλι στην αγκαλιά σας, όπως κρατούμε τα μωρά. Η πλάτη του κουνελιού θα πρέπει να ακουμπάει σταθερά πάνω στα πόδια σας. Τότε, δοκιμάστε να κρατήσετε με το ένα χέρι το πόδι του και με το άλλο να κόψετε τα νύχια, ενώ το κεφάλι του κουνελιού βρίσκεται ακουμπισμένο πάνω στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

4. Απλώς, αποφύγετε όλα τα παραπάνω και πηγαίνετε στον κτηνίατρο! Εγώ αυτό κάνω!☺

Πόσο συχνά πρέπει να κόβονται;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια στεθερή κι απόλυτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
1. Την διατροφή του κουνελιού σας,
2. Την ηλικία του,
3. Την ράτσα του,
4. Αν ανήκει στους Νάνους, στις Μεσαίες ή στις Μεγάλες Ράτσες,
5. Πάνω σε τι υλικά δαπέδου συνήθως περπατάει,
6. Έχει την συνήθεια να «σκάβει» και πόσο,
7. Δεν μεγαλώνουν όλα τα νύχια ομοιόμορφα.

Ανεξάρτητα τους παραπάνω παράγοντες, μιας και κάθε κουνελάκι είναι ξεχωριστό και διαφορετικό από τα υπόλοιπα, είναι καλό να παρατηρείτε τα νύχια του κάθε τρίμηνο. Σε γενικές γραμμές, τα νύχια των κουνελιών πρέπει να κόβονται κάθε 6 μήνες!

πηγη:kounelia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου