Αναζήτηση

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος Μητροπολίτης θέλει να γίνει τζαμί στην Αθήνα

Ποιος Μητροπολίτης θέλει να γίνει τζαμί στην Αθήνα

Θέση υπέρ της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα παίρνει, με δηλώσεις του, ο 83χρονος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, κ. Γερμανός.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου, ο Μητροπολίτης Ηλείας ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ανησυχεί καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δηλώνει ξεκάθαρα: «Όχι μόνον δέν ἀνησυχῶ, ἀλλά ἐπιθυμῶ νά ἐπιτραπῆ νά ἀνεγερθῆ τζαμί στήν Ἀθήνα».

Ο ίδιος, δε, «βλέπει» καλές διαθέσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά στις σχέσεις της πολιτείας με την Εκκλησία.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Μητροπολίτη Ηλείας έχουν ως εξής:


– Σεβασμιώτατε σας ανησυχεί η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα; Ανησυχείτε μήπως δεν θα χρησιμοποιείται ως χώρος προσευχής ή διδασκαλίας αλλά ως εστία καλλιέργειας του φονταμενταλισμού;

Μητροπολίτης Ηλείας: Όχι, καθόλου δεν με ανησυχεί. Οι Έλληνες έχουν δύο μεγάλες δυνάμεις:

Πρώτον, ότι έχουν μέσα τους μεγάλη ψυχική δύναμι και αντοχή, αλλά και πολλά και ποικίλα χαρίσματα και το γνωρίζουν αυτό . Σού θυμίζω το γεγονός ότι, όταν Έλληνες στα Ιεροσόλυμα εζήτησαν να ιδούν τον Χριστόν, Εκείνος τους δέχτηκε ευχαρίστως και είπε για τους Έλληνες τούτους τους τιμητικούς λόγους·« ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ιωάννου ΙΒ΄20-23). Καί δεύτερον, γιατί οι Έλληνες πάντοτε σέβονται τις πεποιθήσεις των άλλων, αλλά συνήθως και οι πολλοί δεν τις δέχονται άκριτα και χωρίς λογική βάσανο. Γιαυτό δεν φοβούνται την παρουσία ή τις εκδηλώσεις των άλλων , αλλά καταρτίζονται, αγωνίζονται και συναγωνίζονται. Πάντοτε δε νικούν…

Έτσι η Ιστορία διδάσκει, ότι οι αρχαίοι Έλληνες υπετάγησαν μεν στους Ρωμαίους υλικά, αλλά οι Έλληνες υπέταξαν τους Ρωμαίους Πνευματικά. Καί στις ημέρες μας: Κάθε ημέρα πολλοί από τους ξένους που φιλοξενούνται και παραμένουν στην Ηλεία γίνονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κάνουν θρησκευτικό γάμο και πάρα πολλοί, σχεδόν όλοι βαπτίζουν τα παιδιά τους. Στην Μητρόπολί μας π.χ. έχουμε κάνει την τελεευταία πενταετία τις εξής βαπτίσεις παιδιών αλλοθρήσκων ξένων:

Το έτος 2010, 45, το έτος 2011, 50, το έτος 2012, 33, το έτος 2013, 27, το έτος 2014, 30, το τρέχον έτος μέχρι σήμερα 25.

Όσον για τον «φονταμενταλισμό», τον προσηλυτισμό και όλα τα άλλα σχετικά, αυτά είναι θέματα εφαρμογής των Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας. Καί το Σύνταγμα και οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζωνται από όλους τους Έλληνες, βεβαίως και από πάντας τους ξένους, χριστιανούς και μη, που θέλουν να διαμένουν στην Ελλάδα. Αν αυτό τηρήται και όλοι εφαρμόζουμε τους Νόμους, τότε όλα θα βαίνουν λίαν καλώς.

Λοιπόν, όχι μόνον δεν ανησυχώ, αλλά επιθυμώ να επιτραπή να ανεγερθή τζαμί στην Αθήνα. Τούτο άλλωστε έχει δηλώσει επισήμως και η Ιερά Σύνοδος. Εκείνο που δεν θέλαμε είναι, να μη γίνη στην Ομόνοια ή στο Σύνταγμα ή όπως στην αρχή ζητούσαν να γίνη εντός του χώρου του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Το μόνο που εμένα προβληματίζει , όπως και πολλούς άλλους, είναι τούτο: Γιατί να τους δοθή ΔΩΡΕΑΝ οικόπεδο για το Τζαμί και γιατί να ανεγερθή τούτο με δαπάναις του Ελληνικού Κράτους.

– Ανησυχείτε μήπως αλλοιωθεί η εθνική μας ταυτότητα με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας;

Μητροπολίτης Ηλείας: Όχι, καθόλου. Γιατί ήδη σού εξήγησα στην παραπάνω ερώτησι. Θα προσθέσω τώρα μόνον τούτο. Όταν οι Έλληνες Ορθόδοξοι χριστιανοί κατέχουν την αλήθεια, ζούν εν ελευθερία και απολαμβάνουν όλα τα υλικά και πνευματικά αγαθά, δεν νομίζω ότι θα επηρεασθούν από το πολιτιστικό σκοτάδι, την ανελευθερία και την μοιρολατρεία των ετεροδόξων ή των αλλοθρήσκων ξένων, που έρχονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες, όσοι και αν είναι αυτοί. Μόνον τούτο είναι αναγκαίο να προσέξουμε εμείς οι Έλληνες· Να μείνουμε Έλληνες και να κρατήσουμε την Ελληνική γλώσσα και την Ορθοδοξία μας.
Περί ομοφύλων και ετεροφύλων


– Οι σχεδόν καθημερινές συζητήσεις πολιτικών για την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, μήπως αδικεί την ιστορία της Ορθόδοξης Ελλάδος;

Μητροπολίτης Ηλείας: Αυτά δεν μειώνουν την ιστορία της Ορθόδοξης Ελλάδος, γιατί η ιστορία έχει γραφή και τα γραπτά σήμερα είναι και ψηφιοποιημένα, αναλοίωτα και από τον χρόνο. Επομένως, όσον και αν κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώνουν την ιστορία ή να την ξεχάσουν, τούτο είναι ακατόρθωτο.Η αλήθεια οπωσδήποτε κάποτε θα αποκαλυφθή και θα λάμψη. Λοιπόν, οι συζητήσεις αυτές και οι νομοθετικές ρυθμίσεις των Κυβερνώντων δεν μειώνουν την ιστορία, αλλά υποτιμούν τους ίδιους και όσους ζητούν να ζήσουν ή ζούν μέσα σ’ αυτά.
«Έχει καλές διαθέσεις ο πρωθυπουργός»


– Σεβασμιώτατε, στις 4 Νοεμβρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος εσείς και σεβασμιώτατος Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ως Συνοδικοί, πραγματοποιήσατε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο της ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αλέξιο Τσίπρα. Ποια είναι η εντύπωση που αποκομίσατε από εκείνη τη συνάντηση;

Πολύ καλή. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τα θέματα και έχει καλές διαθέσεις. Με αλληλοκατανόησι και εκατέρωθεν υποχωρήσεις θα πάμε καλά. Άλλωστε από χρόνια υπάρχει μικτή Επιτροπή Πολιτείας και Εκκλησίας στο Υπουργείον Παιδείας και Θρησκευμάτων διά την συζήτησι και λύσι των διαφόρων διαφωνιών που είναι φυσικόν να παρουσιάζωνται. Την ισχύν αυτής της Επιτροπής ανανέωσε ο κ. Πρωθυπουργός.
phgh  .tribune.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου