Αναζήτηση

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Αποστασιοποίηση ΗΠΑ στο προσφυγικό: Κάθε έθνος δικαιούται να ελέγχει τα σύνορά του

''

Μήνυμα επιδοκιμασίας στις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» έστειλε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο State Department, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρκ Τόνερ απέφυγε να ζητήσει ευθέως από τις ευρωπαϊκές χώρες, που κλείνουν τα σύνορα, να τα ανοίξουν για να περάσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, επισημαίνοντας μόνο ότι «απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία στη διαχείριση των μεταναστών».




Ο Μαρκ Τόνερ
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από τις ΗΠΑ ο Μιχάλης Ιγνατίου, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να μοιράζεται πλήρως τις ανησυχίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την προσφυγική κρίση. Καθόλου τυχαίο για μια χώρα η οποία έχει σηκώσει τον δικό της φράχτη στην πολιτεία του Τέξας προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο -Μεξικανών κυρίως- μεταναστών στο έδαφός της.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά έναν συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, διαφορετικά κράτη λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση σε αυτό το θέμα» τόνισε ο κ. Τόνερ.


«Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του»

Στο ερώτημα για τους συνοριακούς ελέγχους και την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι «αυτά είναι πράγματι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας:

«Νομίζω πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι η αποπομπή της Ελλάδας δεν θα έλυνε τη μεταναστευτική κρίση. Αναγνωρίζω πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του. Όμως, από τη μεριά μας θα ζητήσουμε απ’ όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία στην αντιμετώπιση των μεταναστών».


«Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό»

Παράλληλα, ο κ. Τόνερ υποστήριξε ότι «η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης κι αυτό απαιτεί παγκόσμια προσοχή».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει πει. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει. Εμείς επικροτούμε τις χώρες αυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην κρίση των προσφύγων με γενναιοδωρία και με συμπόνια και παρείχαν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περιόδους επείγουσας ανάγκης» είπε.

«Καθώς η Ε.Ε. επιχειρεί να καταπιαστεί με αυτήν την πρόκληση, όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου» κατέληξε.

πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου