Αναζήτηση

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Έτοιμος για νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο

Έτοιμος για νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο

Έτοιμος για νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο......


Νέα συρροή μεταναστών από την Τουρκία «βλέπει» ο οργανισμός προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex, όταν η γειτονική χώρα άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Αυτό προκύπτει από εσωτερική απόρρητη έκθεση του οργανισμού που φέρνει στο φως η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ειδικότερα, στο εν λόγω έγγραφο της Frontex, με ημερομηνία 5 Μαΐου, αναφέρεται πως μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην έκθεση της Frontex προστίθεται πως στην περιοχή γύρω από τον Έβρο έχουν σταλεί 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε λίγες μέρες μετά το σοβαρό περιστατικό στον Έβρο με τα τουρκικά πυρά κατά Γερμανών αξιωματικών της Frontex, αναφέρεται υπό την επικεφαλίδα «Τουρκία»: «Oι περιορισμοί λόγω της Covid-19 ήρθησαν σταδιακά στις περισσότερες επαρχίες που βρέχονται από το Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στις επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Όταν αποκατασταθεί η ελευθερία μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να αναμένουμε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Και προειδοποιεί ότι «η προβλεπόμενη αποστολή άλλων 400 αστυνομικών στην περιοχή του Έβρου, που είχε ανακοινωθεί από τις ελληνικές Αρχές ήδη από τις αρχές του 2020, αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού».

Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, χιλιάδες μετανάστες «είχαν πολιορκήσει την ελληνοτουρκική μεθόριο και προσπάθησαν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν χαοτικές σκηνές», καθώς η τουρκική ηγεσία επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να πιέσει την ΕΕ να επισπεύσει την αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αλλά με το ξέσπασμα της επιδημίας τουρκικές δυνάμεις απέσυραν τους μετανάστες ξανά στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγή

Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου