Αναζήτηση

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

"Η ανθρωπότητα να προετοιμαστεί για μια χειρότερη πανδημία"


 "Η ανθρωπότητα να προετοιμαστεί για μια χειρότερη πανδημία"




Χρήστος Μαζάνης


Μια συνέντευξη η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων (CIDRAP) στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αλλά και μέλος της ειδικής ομάδας για τον Covid-19 του Tζο Μπάιντεν. Τη συνέντευξη αυτή την παραχώρησε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στην Ιταλία, το οποίο έχει τίτλο «Ο χειρότερος εχθρός - Πώς να κερδίσετε τη μάχη ενάντια στις μολυσματικές ασθένειες και τις επιδημίες».


Όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, ο Osterholm υποστηρίζει: «Έχουμε καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι οι έρευνες και οι εργασίες για τα εμβόλια  προχωρούν πολύ γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τη διαδικασία έγκρισης, πρέπει να εργαστούμε για τις διαδικασίες παραγωγής και διανομής και μετά μπορούμε να τα δώσουμε στους ανθρώπους, και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πανδημία. Τα κακά νέα, ωστόσο, είναι ότι θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε. Δεν νομίζω ότι θα δούμε εμβόλια πριν από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2021».


Ο Αμερικανός επιστήμονας όμως στη συνέντευξή του αποκαλύπτει πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει και μια τρίτη πανδημία, η οποία θα είναι εντελώς διαφορετική και πολύ χειρότερη.


Ο ίδιος λέει: «Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια εάν η επόμενη πανδημία θα είναι πιο μεγάλη από αυτή, αλλά σίγουρα θα είναι χειρότερη. Αν θα ήταν παρόμοια με αυτή του 1918, για παράδειγμα, θα επηρέαζε άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών και επομένως όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ελπίζω πραγματικά η επόμενη πανδημία να μη μας πιάσει απροετοίμαστους». Και προσθέτει: 


«Σίγουρα χρειαζόμαστε πολύ υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας. Για τον επόμενο ιό πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι είδους εμβόλια χρειάζεται να αναπτύξουμε και πώς να τα παραγάγουμε πιο γρήγορα και καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για την αλυσίδα εφοδιασμού. Θα πρέπει να διανείμουμε φάρμακα και προστατευτικό εξοπλισμό πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι κάναμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μάθει πολλά από αυτή την πανδημία. Όλα όσα βιώνουμε σήμερα πρέπει να καταγραφούν για να είναι χρήσιμα στο μέλλον. Όταν τελειώσουν όλα αυτά, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πάρει το μάθημα, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον».


Σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας, ο Osterholm αναφέρει: «Ως CIDRAP συνεργαζόμαστε με αρκετές εκατοντάδες άλλες οργανώσεις για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης. Μια μέρα πιθανόν θα υπάρξει ένα εμβόλιο γρίπης για όλους, το οποίο θα αλλάξει τα πάντα. Δηλαδή θα μπορεί να αποτρέψει τα αναδυόμενα στελέχη της γρίπης ή, εάν εξαπλωθεί η λοίμωξη, θα μπορεί να μας επιτρέψει να εμβολιάσουμε γρήγορα όλη την ανθρωπότητα. Υπό αυτή την έννοια, είμαι αισιόδοξος, όσον αφορά στη γρίπη, ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Σχετικά με την τρέχουσα πανδημία, σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά τουλάχιστον μαθαίνουμε πολλά για τους κορωνοϊούς».


Τη συνέντευξη παραχώρησε στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Elisa Manacorda.


Πηγή


Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου