Αναζήτηση

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Πέτσας: Κοινωνικό Μέρισμα τέλος -Ποιοι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ (λίστα)

 


Πέτσας: Κοινωνικό Μέρισμα τέλος -Ποιοι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ (λίστα)



Λύθηκε ο «γρίφος» για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2020 που τελικά έγινε… έκτακτη ενίσχυση.


Αν και πηγές ανέφεραν, τις προηγούμενες ημέρες, ότι το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εξετάζει και άλλα σενάρια για τους δικαιούχους του «μερίσματος», τελικά αυτό κατευθύνεται ΜΟΝΟ στους δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.


Ουσιαστικά, το φετινό «μέρισμα» θα είναι μόνο μια διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά.


Έτσι, έμειναν εκτός πολλοί δικαιούχοι προηγούμενων ετών αλλά και χαμηλοσυνταξιούχοι που ήλπιζαν σε κάτι παραπάνω αυτές τις γιορτές.

Όπως απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν ως κοινωνικό μέρισμα το μεγαλύτερο ποσό που προέκυπτε από το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή όταν υπήρχε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρωτογένες πλεόνασμα, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα στήριξης»…


Οικονομική ενίσχυση

Ωστόσο, με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση κάποιες ομάδες επαγγελματιών, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Στους ήδη δικαιούχους (μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους) θα προστεθούν γιατροί και οδοντίατροι, καθώς και δικαστικοί επιμελητές και γεωτεχνικοί.


Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:


-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ


-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.


Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όμως την ίδια χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα είχε ήδη καταβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το Πάσχα!


Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταβληθεί μέρισμα σε περισσότερα από 1.600.000 πολίτες από το λεγόμενο υπερπλεόνασμα.


Οι δικαιούχοι του 2019 (που έμειναν έξω φέτος) ήταν:

  1. Οικογένειες με  εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (εκτός αν εντάσσονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος)
  2. Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ήταν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
  3. Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
  4. Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Οι αντιδράσεις…

«Το μόνο καινούργιο ήταν το μέτρο για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και μόνο για τον Δεκέμβριο, δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ μόλις, όταν το κοινωνικό μέρισμα του 2016, του 2017, του 2018 -και μάλιστα υπό συνθήκες μνημονιακές- ξεπερνούσε τα 700 εκατ. ευρώ. Διαφημίζουν, δηλαδή, ένα βοήθημα που δεν είναι ούτε το 1/15 από αυτό που δινόταν, είναι αστειότητα και κοροϊδία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.


«Παράταση της οικονομικής καραντίνας για χιλιάδες νέους, μακροχρόνια ανέργους, εν αναμονή συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά κήρυξε η κυβέρνηση», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής. Αναφορικά με τους εν αναμονή συνταξιούχους που έχουν διαδοχική ασφάλιση (η πλειονότητα των 185.000 ασφαλισμένων που βρίσκονται στην «ουρά» του ΕΦΚΑ) δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή και θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς εισόδημα, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ. «Τα μόνα «ωφελημένα» είναι 256.562 νοικοκυριά που θα λάβουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση από 200 έως 400 ευρώ (τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα). Και αυτά υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το προηγούμενο εξάμηνο δεν έκαναν μερικά μεροκάματα για να ενισχύσουν την οικογένειά τους. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί…», υπογραμμίζει.


Πηγή


Loading...

1 σχόλιο: