Αναζήτηση

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Schaeuble: Δε θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν




Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ενώ πρόσθεσε: «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».

Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν ληφθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση και να υλοποιηθούν, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σε αυτό το πλαίσιο έτοιμη για συνεργασία και αλληλεγγύη με τον καθένα, αλλά μόνο σε αυτό το πλαίσιο και σε κανένα άλλο.

Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε ακόμη τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε συζήτηση», δήλωσε, αλλά τα βασικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Η μέχρι τώρα βοήθεια ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη και στα όρια του δυνατού. Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει γρήγορα, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνον εφόσον τηρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Και χωρίς εμπιστοσύνη, μπαίνει σε κίνδυνο η λαϊκή υποστήριξη στην αλληλεγγύη».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δε θα επιβάλουμε τη βοήθεια στην Αθήνα

Η συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος μόνο αν τηρήσει τις συναφθείσες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

Η πραγματικότητα είναι απλή: στα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα διάσωσης λήγει και προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή λήξη του προγράμματος απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια από την Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Martin Jaeger, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Άπτεται στην τρόικα να αποφασίσει κατά πόσο η Ελλάδα πληροί αυτή την προϋπόθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Εάν εφαρμοστούν κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να δούμε εάν το πρόγραμμα τίθεται σε αμφισβήτηση”, σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε “είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε περαιτέρω με την Ελλάδα… αλλά δεν θα επιβάλλουμε την βοήθειά μας στην Αθήνα.

Η επέκταση του προγράμματος μπορεί να δοθεί μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις, υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος για να συμπληρώσει: Οι μέχρι στιγμής εξαγγελίες της Αθήνας, ωστόσο, φαίνεται να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr: τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


ΠΗΓΗ:capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου