Αναζήτηση

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Αυτές είναι οι πιάτσες των όπλων σε Αθήνα και Πειραιά – Πόσο πουλιούνται στη μαύρη αγορά;

Αυτές είναι οι πιάτσες των όπλων σε Αθήνα και Πειραιά – Πόσο πουλιούνται στη μαύρη αγορά;

Αυτές είναι οι πιάτσες των όπλων σε Αθήνα και Πειραιά – Πόσο πουλιούνται στη μαύρη αγορά;



Μέχρι πρόσφατα η απόκτηση ενός όπλου χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση και χρειάζονταν πολλές “γνωριμίες”, κυρίως με άτομα του υποκόσμου. Αυτά μέχρι τώρα, γιατί πλέον με μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί σχετικά εύκολα το φονικό εργαλείο του. Αρκεί να ξέρει τις άκρες.

Και δεν είναι μόνον αυτό, αφού παράλληλα μπορεί να εκμεταλλευτεί και τις «προσφορές» των εμπόρων. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι έμποροι ναρκωτικών δίνουν με την αγορά ενός κιλού χασίς… δώρο ένα Καλάσνικοφ!

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περίπου 40.000 παράνομα όπλα κυκλοφορούν στη χώρα μας. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού και κλάπηκαν κατά την εξέγερση του Νότου στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ακόμη και μικροκακοποιοί της γειτονικής χώρας εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τα δικά τους οπλοστάσια.

Αν και οι Αλβανοί μαφιόζοι κρατούν τα ηνία στην αγορά των παράνομων όπλων, δεν είναι οι μόνοι πωλητές στη χώρα μας. Ρώσοι και Κινέζοι έχουν τους δικούς τους… αντιπροσώπους στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία από το παράνομο αλισβερίσι όπλων είναι συγκλονιστικά. Δύο περιοχές της Αθήνας και μία του Πειραιά είναι τα σημεία όπου ο καθένας θα μπορέσει να βρει όποιον τύπο όπλου θέλει. Οι τιμές τους ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν τα 5.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που τα προσφέρουν δωρεάν.

Ποτέ κανείς δεν θα πίστευε ότι η αγορά μιας ποσότητας χασίς από έναν μεγαλέμπορο θα συνοδευόταν και από ένα… δώρο.

Κι όμως, αυτό αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Οι αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να σταματήσουν το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών έχουν πέσει από τα σύννεφα με τα “λαβράκια” που έχουν βγάλει. Άτομα που συνελήφθησαν για διακίνηση χασίς, όταν ρωτήθηκαν από πού προμηθεύτηκαν τα Καλάσνικοφ που είχαν στην κατοχή τους, ανέφεραν πως τους τα έκαναν «δώρο» Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών με την αγορά ενός κιλού κάνναβης. Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τις διωκτικές αρχές, που βλέπουν πλέον βαρύ οπλισμό να διατίθεται μαζί με όλα τα αξεσουάρ του και σε καλή κατάσταση εντελώς δωρεάν. «Τα όπλα έχουν χάσει πλέον την αξία τους. Μπορεί ένα περίστροφο ή ένα άλλο όπλο να βρεθεί στα χέρια οποιουδήποτε χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει χρήματα στον άνθρωπο που του το δίνει» λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πλατεία της Ομόνοιας και οι γύρω δρόμοι έχουν μετατραπεί σε… λαϊκή αγορά όπλων. Όταν πέσει το σκοτάδι, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από έναν απλό σουγιά μέχρι και ένα υποπολυβόλο Ούζι.

Ο ενδιαφερόμενος που θέλει να κουβαλάει πάνω του ένα «σιδερικό» χωρίς την απαραίτητη άδεια οπλοφορίας δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ ούτε να έχει τις κατάλληλες επαφές για να βρεθεί τετ α τετ με τον έμπορο όπλων. Ρωτώντας αλλοδαπούς που κάθονται στις σκοτεινές γωνίες των δρόμων για να πουλήσουν τη δική τους «πραμάτεια» σε οδηγούν αμέσως στον άνθρωπο που ψάχνεις. Τα όπλα που μπορεί να βρει κανείς στην Ομόνοια είναι Καλάσνικοφ, περίστροφα και χειροβομβίδες κυρίως αλβανικής προελεύσεως.

Οι πιο «ψαγμένοι» και απαιτητικοί αγοραστές θα πρέπει να κατηφορίσουν προς τον Κολωνό, όπου από Ρώσους μαφιόζους μπορούν να αγοράσουν χειροβομβίδες και υποπολυβόλα Σκόρπιον, Τοκάρεφ αλλά και Καλάσνικοφ. Τα όπλα των Ρώσων είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτά των Αλβανών. Όμως σε αντίθεση με την Ομόνοια, όποιος επιλέγει να αγοράσει τον οπλισμό του από τον Κολωνό θα πρέπει να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ο αγοραστής θα πρέπει να πάει συστημένος, γιατί κανένας από τους Ρώσους μαφιόζους δεν θα τον περιμένει στον δρόμο για να τον οδηγήσει στη… γιάφκα του. Στον Κολωνό ισχύει ο νόμος της σιωπής, κανείς δεν μιλάει και δεν ξέρει τίποτε.

Λίγο πιο μακριά, κάποιες περιοχές του λιμανιού στον Πειραιά κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης θυμίζουν Ομόνοια. Περίεργες φάτσες ακροβολίζονται σε διάφορα σημεία περιμένοντας τους υποψήφιους… σερίφηδες. Με τις πληροφορίες τους παραπέμπουν αμέσως τους υποψήφιους αγοραστές στον άνθρωπο που θα τους δώσει το καυτό εξάσφαιρο τους. Στον Πειραιά μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα κυρίως αλβανικής προελεύσεως και, όπως λένε οι… ειδικοί, κακής ποιότητας.

Ο τιμοκατάλογος Ρώσων και Αλβανών
Η άνθηση του παράνομου εμπορίου όπλων έχει ρίξει τις τιμές στη μαύρη αγορά, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση λειτουργεί ο βασικός νόμος της οικονομίας: της προσφοράς και της ζήτησης. Τα φθηνότερα όπλα είναι αυτά που προσφέρουν οι Αλβανοί έμποροι, καθώς τα περισσότερα είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και κινεζικής κατασκευής. Πιστόλια παλιάς κατασκευής κοστίζουν από 100 έως και 300 ευρώ, ενώ οι χειροβομβίδες δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Όσον αφορά την τιμή του αλβανικού Καλάσνικοφ, αυτή δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Αντιθέτως, οι τιμές στα ρωσικά όπλα είναι πολύ υψηλότερες. Ένα Καλάσνικοφ καλογυαλισμένο και λαδωμένο ξεκινάει από 2.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 4.000 ευρώ, ανάλογα με το έτος κατασκευής. Οι χειροβομβίδες που διαθέτουν οι Ρώσοι μαφιόζοι είναι κυρίως επιθετικού τύπου, ενώ οι τιμές τους ξεκινούν από 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι 600 ευρώ. Παράλληλα, οι Ρώσοι μαφιόζοι έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στην Ελλάδα υποπολυβόλα Ούζι και Σκόρπιο. Όπλα πόλης δηλαδή, τα οποία έχουν δύναμη πυρός και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Οι τιμές αυτών των όπλων ξεκινούν από 3.000 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με την ποιότητα και τις βλητικές ικανότητές τους. Τέλος, τα πιστόλια Γκλοκ των 9 χιλιοστών κοστίζουν από 800 έως και 1.000 ευρώ, όσο πουλιούνται και στη νόμιμη αγορά σε κάτοχο άδειας οπλοφορίας.

Πηγή

Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου