Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Μυστική εισαγγελική έρευνα για τα capital controls

Μυστική εισαγγελική έρευνα για τα capital controls
Μυστική εισαγγελική έρευνα για τα capital controls
Η επιβολή των capital controls, τον Ιούλιο του 2015 ερευνάται με πλήρη μυστικότητα από την Εισαγγελία της Αθήνας που αναζητά ποινικές ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.Η εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και ήδη έχουν εξεταστεί μάρτυρες χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η πορεία της. Αντικείμενό της είναι η τυχόν διάπραξη αδικημάτων ακόμη και σε βάρος της πολιτείας, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά».

Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες αναφορές πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει λόγω των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες τους όπως στην αγορά φαρμάκων.

​Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες αναφορές πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθειΣύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, από την έρευνα θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στο τραπεζικό σύστημα επιβλήθηκαν εξ’ ανάγκης αλλά και αν η επιλογή αυτή αποτελούσε τότε τη μόνη λύση. Στο πλαίσιο αυτό, ο εισαγγελικός λειτουργός, εξετάζει το ενδεχόμενο διάπραξης σειράς κακουργηματικών πράξεων αλλά και το αδίκημα της «εσχάτης προδοσίας».

Ήδη, κατά τη διάρκεια της έρευνας, έχουν καταθέσει περίπου δέκα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες και οικονομολόγοι οι οποίοι φέρονται να κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν ήταν αναγκαία και μη αποτρέψιμα τα capital controls. Παράλληλα, ο εισαγγελέας συγκεντρώνει σχετικά έγραφα, από αρμόδιες αρχές, στην προσπάθεια του να ρίξει φως στην υπόθεση.

Δεν αποκλείεται, πάντως, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ο εισαγγελέας να προσκρούσει σε τυχόν ευθύνες μελών των κυβέρνησης με αποτέλεσμα με βάση το Σύνταγμα να σταματήσει την έρευνα και για αυτό το συγκεκριμένο σκέλος να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή η οποία είναι αρμόδια σε αυτή την περίπτωση να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Loading...