Αναζήτηση

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Κυβέρνηση: Μεταφέρει την Πρωτομαγιά στις 9/5 -Πώς θ’ ανοίξουν καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία

Κυβέρνηση: Μεταφέρει την Πρωτομαγιά στις 9/5 -Πώς θ’ ανοίξουν καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία

Κυβέρνηση: Μεταφέρει την Πρωτομαγιά στις 9/5 -Πώς θ’ ανοίξουν καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία

Για το «πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων» (σ.σ. στις 9 Μαΐου) μεταφέρεται ο εορτασμός της πρωτομαγιάς, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να μην πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις την ερχόμενη Παρασκευή 1/5, λέγοντας ότι «είναι κρίμα οι συναθροίσεις να μας πάνε πίσω» σε σχέση με την πανδημία. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με δηλώσεις του γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα ότι το ΚΚΕ θα διαδηλώσει κανονικά την πρωτομαγιά τηρώντας όλα τα μέτρα, ο κ. Πέτσας κάλεσε εκ νέου και τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα «να αντιληφθούν ότι αυτή η πρωτομαγιά είναι διαφορετική από τις άλλες».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε και επίσημα ότι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα (δηλαδή, ώρα Τσιόδρα-Χαρδαλιά), ενώ στη συνέχεια θα γίνει εξειδίκευση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η σταδιακή άρση των μέτρων, «που θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους», θα γίνει ως εξής:

-Στις 4 Μαΐου τα κομμωτήρια, οι μικρές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις ατομικής υγιεινής.

-Στη συνέχεια οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

-Ακολουθούν τα μεγαλύτερα καταστήματα.

-Οι χώροι λατρείας «θα ανοίξουν στα πρώτα στάδια». Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας η «ατομική λατρεία θα ξεκινήσει με την άρση περιοριστικών μέτρων» (σ.σ. 4 Μαΐου), αλλά για την Θεία Λειτουργία παρουσία κοινού «θα γίνε σε επόμενο στάδιο, σε συνεννόηση με την εκκλησία».

-Στα τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν και τουριστικά καταλύματα.

Αναφορικά με την κατάργηση του SMS, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε θα γίνει από τις 4 Μαΐου, ενώ για την μετακίνηση εκτός νομού τόνισε ότι θα γίνει σταδιακά και «σε διαφορετικές φάσεις…ώστε να αποτραπεί η μαζική μετακίνηση προς χωριά και νησιά».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με:

-Τήρηση αποστάσεων

– Τήρηση μέτρων υγιεινής

– Πιθανή χρήση μάσκας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων  απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια, θα ανοίξουν σταδιακά -και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους- οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο. Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και – αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών- και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη «νέα κανονικότητα» θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Τρίτη 28 Απριλίου στις έξι το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου 2020.

Μέχρι να αρθούν, τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό. Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά.

Πηγή

Loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου