Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ επέβαλαν διετές «λουκέτο» σε 5 πρατήρια καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς οι ιδιοκτήτες τους είχαν παρέμβει στους μηχανισμούς των αντλιών και στο σύστημα εισροών-εκροών, παρέχοντας μικρότερη ποσότητα καυσίμου από την αναγραφόμενη.
Ειδικότερα, κλιμάκια Τελωνειακών Ελεγκτών της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, πραγματοποίησαν στοχευμένους ελέγχους σε δέκα πρατήρια καυσίμων, που εμπλέκονταν σε δικογραφίες για παροχή ελλειμματικών ποσοτήτων καυσίμων.
Η αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο την ολονύχτια επιχείρηση και συντόνιζε τις δράσεις των ελεγκτών, ώστε να επισκεφθούν στοχευμένα τα πρατήρια. Από τους επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στο λογισμικό των αντλιών και των συστημάτων εισροών-εκροών σε πέντε από τα δέκα πρατήρια καυσίμων και οι τελωνειακοί ελεγκτές προχώρησαν στη σφράγιση των εγκαταστάσεων για δύο χρόνια.
Από τα υπόλοιπα πέντε πρατήρια ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία και ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ αξιοποίησε ενημέρωση για κατασχέσεις υπολογιστικών μονάδων και λογισμικού εισροών-εκροών και προχώρησε, για 24 πρατήρια, στην έκδοση εντολών για τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με καύσιμα, την απόσυρση τυχόν σημάτων, αντλιών και λοιπού εξοπλισμού.
Στους παραβάτες θα επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα, ενώ η ΑΑΔΕ συνεχίζει εντατικά τις έρευνες στον κλάδο των καυσίμων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και εργαλεία, με στόχο την αποκάλυψη και καταπολέμηση κάθε μορφής παραβατικότητας.
Τα ονόματα
Τα ονόματα και οι τοποθεσίες ορισμένων παραβατικών πρατηρίων έγιναν γνωστά μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Για παράδειγμα, πρατήρια στην Άνοιξη, το Πικέρμι και το Ίλιον στην Αττική – περιοχές πυκνοκατοικημένες όπου πολλοί ανυποψίαστοι οδηγοί ανεφοδιάζουν καθημερινά – βρέθηκαν να κλέβουν καύσιμο. Αντίστοιχα κρούσματα εντοπίστηκαν και εκτός λεκανοπεδίου, όπως στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στην Ξάνθη, δείχνοντας ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρατηρίου στην Αλεξάνδρεια, όπου διατάχθηκε ακόμη και η σύλληψη του ιδιοκτήτη με την αυτόφωρη διαδικασία – ένα σαφές μήνυμα ότι η ανοχή μηδενίζεται.
Πώς έκλεβαν τους οδηγούς
Η κομπίνα που σκάρωσαν οι επιτήδειοι πρατηριούχοι θα έκανε και τον πιο κυνικό απατεώνα να… χειροκροτήσει. Οι αντλίες στα συγκεκριμένα βενζινάδικα είχαν υποστεί επεμβάσεις στο λογισμικό και στους μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να παραδίδουν μικρότερη ποσότητα καυσίμου από την αναγραφόμενη στην αντλία. Με απλά λόγια, ο οδηγός πλήρωνε για παράδειγμα 50 λίτρα, όμως στο ρεζερβουάρ του έμπαιναν ίσως 45 ή 47 λίτρα – η αντλία έδειχνε ψευδώς ότι γέμισε κανονικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας για το κύκλωμα, το παράνομο λογισμικό επέτρεπε στους πρατηριούχους να ρυθμίζουν το ποσοστό «κλεψίματος» κατά βούληση (π.χ. γύρω στο 10%) χωρίς ο πελάτης να καταλάβει τίποτε. Μια εταιρεία-φάντασμα με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη φέρεται να προμήθευσε αυτό το λογισμικό σε δεκάδες πρατήρια πανελλαδικά, με τις αρχές να εκτιμούν ότι πάνω από 200 πρατήρια είχαν «πειραγμένες» αντλίες μέσω αυτού του συστήματος!.
Δεν έμειναν όμως εκεί: Οι επιτήδειοι είχαν σκεφτεί και την κάλυψη των ηλεκτρονικών τους ιχνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εντοπίστηκε παράλληλα διαβίβαση μειωμένης αξίας φορολογικών στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, ενώ έκλεβαν καύσιμο από τον πελάτη, δήλωναν στην εφορία μικρότερη πώληση, ώστε να πληρώνουν λιγότερο φόρο και να μην κινήσουν υποψίες από την ασυμφωνία στις δεξαμενές. Πρόκειται για διπλή απάτη: και ο καταναλωτής πλήρωνε παραπάνω για λιγότερο προϊόν, και το Δημόσιο έχανε φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, κάθε χρόνο οι Έλληνες οδηγοί πληρώνουν περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για καύσιμο που ποτέ δεν μπήκε στα ρεζερβουάρ τους, ενώ η ζημία για το κράτος από διαφυγόντες φόρους αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Μελέτη του ΕΜΠ μάλιστα υπολόγισε ότι η κλοπή στην αντλία μπορεί να κυμαίνεται από 4% έως και 24% της ποσότητας – δηλαδή σε ακραίες περιπτώσεις το ένα τέταρτο του καυσίμου είναι «αέρας»!. Με τέτοια κόλπα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάποιοι πρατηριούχοι έχτισαν περιουσίες σταγόνα-σταγόνα από τα ρεζερβουάρ των πελατών τους.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων και οι κυρώσεις της ΑΑΔΕ
Η αντίδραση της ΑΑΔΕ υπήρξε άμεση και ιδιαιτέρως σκληρή, όπως αρμόζει στην περίσταση. Οι ελεγκτές προχώρησαν άμεσα σε σφράγιση για διετή περίοδο των πέντε πρατηρίων που πιάστηκαν με πειραγμένες αντλίες. Το μέτρο του διετούς «λουκέτου» είναι από τις βαρύτερες διοικητικές κυρώσεις και πρακτικά μπορεί να σημάνει οικονομική καταστροφή για τις επιχειρήσεις αυτές – δικαίως, αφού επέδειξαν κατάφωρη εξαπάτηση του κοινού. Επιπλέον, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι στους παραβάτες θα επιβληθούν όλα τα προβλεπόμενα βαριά πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή και λοιπές παραβάσεις τους. Δεν πρόκειται δηλαδή μόνο να χάσουν τα παράνομα κέρδη, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν και από πάνω.
Ένα ακόμη καινοφανές μέτρο που έλαβε η ΑΑΔΕ είναι η διακοπή της τροφοδοσίας καυσίμων σε ύποπτα πρατήρια. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας πληροφορίες και ευρήματα, εκδόθηκαν εντολές προς τις εταιρίες εμπορίας ώστε να σταματήσουν να προμηθεύουν με καύσιμα 24 πρατήρια που συνδέονται με το κύκλωμα, και παράλληλα να αποσυρθούν οι αντλίες και οποιοδήποτε σχετικό εξοπλισμό τους. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και όσα πρατήρια βρίσκονται υπό έρευνα και δεν έχουν (ακόμα) σφραγιστεί, θα μείνουν «στεγνά» από καύσιμο – ουσιαστικά τίθενται εκτός λειτουργίας μέχρι νεωτέρας. Η ΑΑΔΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο: συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σε όλο τον κλάδο των καυσίμων, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με στόχο να αποκαλύψει και να πατάξει κάθε μορφή παραβατικότητας. Στελέχη της Αρχής τονίζουν ότι η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (αλγόριθμοι ανάλυσης κινδύνου, online παρακολούθηση εισροών-εκροών κ.λπ.) δίνει πλέον τη δυνατότητα να εντοπίζονται τέτοιες απάτες πολύ πιο αποτελεσματικά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής: «Οι εντατικοί έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων με τη χρήση προηγμένων αναλυτικών εργαλείων μπορούν να επιφέρουν καίρια πλήγματα στο λαθρεμπόριο. Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου