Επιστήμονες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την διεθνή κρίση της παχυσαρκίας έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη: η διαλείπουσα δίαιτα (γνωστή και ως διαλειμματική) δεν οδηγεί μόνο σε απώλεια βάρους, αλλά προκαλεί σημαντικές αλλαγές τόσο στο έντερο όσο και στον εγκέφαλο.
Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την πρόληψη και τη μείωση της παχυσαρκίας, η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις – από καρδιαγγειακές νόσους μέχρι και καρκίνο.
Ερευνητές από την Κίνα μελέτησαν 25 εθελοντές με παχυσαρκία για 62 ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διαλείπουσας ενεργειακής περιοριστικής δίαιτας (IER – Intermittent Energy Restriction). Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων και σχετική νηστεία σε συγκεκριμένες ημέρες.
Οι συμμετέχοντες δεν έχασαν απλώς βάρος – κατά μέσο όρο 7,6 κιλά ή 7,8% του σωματικού τους βάρους – αλλά παρατηρήθηκαν και μεταβολές στη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παχυσαρκία, καθώς και στην σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου.
«Δείχνουμε ότι μια δίαιτα IER μεταβάλλει τον άξονα εγκεφάλου – εντέρου -μικροβιώματος», σημείωσε σύμφωνα με το Science Alert, ο ερευνητής Υγείας Τσιάνγκ Ζενγκ από το Second Medical Center και το National Clinical Research Center for Geriatric Diseases στην Κίνα. ‘
«Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο μικροβίωμα του εντέρου και στη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό, κατά τη διάρκεια και μετά την απώλεια βάρους, είναι ιδιαίτερα δυναμικές και αλληλένδετες με την πάροδο του χρόνου».
Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές – αν το έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλο ή το αντίστροφο. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως το έντερο και ο εγκέφαλος είναι στενά συνδεδεμένα, και αυτό ίσως σημαίνει ότι η στοχευμένη παρέμβαση σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης με την εφαρμογή της διαλειμματικής δίαιτας, εντοπίστηκαν, μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και συγκεκριμένα σε περιοχές που σχετίζονται με την όρεξη και τον εθισμό, όπως η κάτω μετωπιαία έλικα (inferior frontal orbital gyrus).
Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, οι οποίες αναλύθηκαν μέσω δειγμάτων κοπράνων και αιματολογικών μετρήσεων, συνδέθηκαν επίσης με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα βακτήρια Coprococcus comes και Eubacterium hallii βρέθηκαν να σχετίζονται αρνητικά με τη δραστηριότητα στην αριστερή κάτω μετωπιαία έλικα – μια περιοχή που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και στον αυτοέλεγχο σε σχέση με την κατανάλωση τροφής.
«Πιστεύεται ότι το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με πολύπλοκο και αμφίδρομο τρόπο», δήλωσε στο Science Alert η ιατρική επιστήμονας Ξιαονίνγκ Γουάνγκ από το State Clinic Center for Geriatrics στην Κίνα. «Το μικροβίωμα παράγει νευροδιαβιβαστές και νευροτοξίνες που φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων και της κυκλοφορίας του αίματος. Σε αντάλλαγμα, ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη διατροφική συμπεριφορά, ενώ τα θρεπτικά συστατικά της δίαιτάς μας μεταβάλλουν τη σύνθεση του μικροβιώματος».
«Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου και ο εγκέφαλος επικοινωνούν σε παχύσαρκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους», δήλωσε ο βιοϊατρικός επιστήμονας Λίμινγκ Γουάνγκ από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Ποιες ακριβώς περιοχές του εγκεφάλου και ποια βακτήρια του εντέρου είναι κρίσιμα για την επιτυχημένη απώλεια και διατήρηση του βάρους;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου