Αναζήτηση

Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Πόλεμος για τα τροχόσπιτα - Τι απαντά το υπουργείο Τουρισμού περί εύνοιας των κάμπινγκ

 


Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού σε συνέχεια δημοσιευμάτων για τον νόμο 5170/2025 που αφορά τα τροχόσπιτα/τροχοκινούμενα.




Όπως σημειώνεται, με την επίμαχη διάταξη νομοθετήθηκε το αυτονόητο.


Ειδικότερα, όπως το υπουργείο αναφέρει, ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν -ως αυτονόητα- τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.


«Προστατεύουμε δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα!», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.


Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πολίτες/επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα κάμπινγκ, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας των επισκεπτών και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα.


Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.


Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, στη διάταξη ρητά γίνεται μνεία ότι η στάθμευση επιτρέπεται και κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, ήδη νομοθετημένου από το 1999, που διατηρείται σε ισχύ. «…Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες…», αναφέρεται.


Τέλος, προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping.


Το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, να εργάζεται, με όχημα την τήρηση της νομιμότητας, για την εξασφάλιση της ποιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προστασία και αναβάθμιση των προορισμών της χώρας.


Πώς προκλήθηκε ο «πόλεμος» για τα τροχόσπιτα

Βάσει της συγκεκριμένης ρύθμισης, απαγορεύεται πλέον η στάθμευση ακόμα και σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ, ή θέσεις στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο.


Οι παραβάτες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες και πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο, το οποίο ενώπιον των δικαστικών Αρχών μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 3.000 ευρώ.


Επίσης, απαγορεύεται η φιλοξενία περισσότερων του ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου σε ιδιωτικό οικόπεδο, με το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις να ανέρχεται και πάλι στα 300 ευρώ.


Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δομές -όπως τα κάμπινγκ- που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας αυτοκινούμενων ή τροχόσπιτων.


«Πρόκειται για μια ρύθμιση που ψηφίστηκε νύχτα προς όφελος των κάμπινγκ και έρχεται να ισοπεδώσει τον αυτοκινούμενο τουρισμό», ανέφερε στην ιστοσελίδα Voria η Γεωργία Κάρλου, από την Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων.


H πρώτη εφαρμογή του νόμου έγινε στην Ακράτα, όταν αστυνομικοί βεβαίωσαν παραβάσεις σε τρία αυτοκινούμενα που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ.


Σύμφωνα με την κυρία Κάρλου, στον νέο νόμο προστέθηκαν κάποιες επίμαχες λέξεις, οι οποίες δημιουργούν ασάφεια και έχουν προκαλέσει αλαλούμ. «Ούτε οι αστυνομικοί γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπεται με αποτέλεσμα να λειτουργούν κατά το δοκούν» σημειώνει επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα τροχόσπιτα εμπίπτουν στις ίδιες διατάξεις με τα Ι.Χ. και άρα δεν μπορούν να τους απαγορεύουν τη στάθμευση.


«Πρόκειται για στέρηση δικαιωμάτων, αυτού του τύπου ο τουρισμός είναι τρόπος ζωής και όχι απλά διακοπές κάποιων ημερών. Πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας όπως ένα αυτοκίνητο και μάλιστα τα ποσά είναι από 690 ευρώ μέχρι πάνω από 1.000 ευρώ. Δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν με το έτσι θέλω και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές» συνεχίζει η ίδια.


Και αναρωτιέται τι θα κάνουν τα αυτοκινούμενά τους, πού θα τα σταθμεύουν. «Με αυτόν τον νόμο ο αυτοκινούμενος τουρισμός, εγχώριος και από το εξωτερικό, έχει σβήσει» καταλήγει.


Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 2.500 αυτοκινούμενα ενώ κατά χιλιάδες έρχονται από χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Τσεχία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία και τα Βαλκάνια.


Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί βασική πύλη εισόδου αυτοκινούμενων οχημάτων με τους τουρίστες να επιλέγουν τη Χαλκιδική, την Πιερία αλλά και άλλες περιοχές, όπως τα Γρεβενά, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Καστοριά, τα Λουτρά Πόζαρ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου